Ga naar hoofdinhoud

Voor een zorgeloze vakantie, maak op tijd afspraken over de kinderen

Voor een zorgeloze vakantie, maak op tijd afspraken over de kinderen

Het is bijna zover, de zomervakantie komt eraan! Voor velen een periode om naar uit te kijken, voor sommigen een periode van stress. Stress voor kinderen van gescheiden ouders, omdat de vakantieafspraken door ouders niet goed geregeld zijn en dit spanning oplevert.

Niet alleen is het belangrijk dat gescheiden ouders tijdig met elkaar overleggen over de invulling en de verdeling van de vakantie zelf, daarnaast is het bij een buitenlandse vakantie belangrijk dat je bij de grens niet voor verrassingen komt te staan.

In het geval je met de kinderen naar het buitenland op vakantie gaat, let er dan op dat je van te voren met je ex-partner het formulier van ‘toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland’ invult en ondertekent.

Dit formulier is bedoeld voor een ouder die met één of meer minderjarige kinderen naar het buitenland wil reizen en gezamenlijk met de andere ouder het ouderlijk gezag over het kind uitoefent.

Voor reizen naar het buitenland is immers toestemming van de andere ouder met gezag nodig. Het gebeurt in de praktijk niet vaak, maar het kán voorkomen dat de Koninklijke Marechaussee bij de grenscontrole vraagt of toestemming is verkregen om met de kinderen te reizen.

Ter voorkoming van problemen of discussie, raad ik u derhalve aan om bijgevoegd formulier tijdig van te voren, samen met uw ex-partner, in te vullen en te ondertekenen. Voor het downloaden van het betreffende formulier klik hier.

Naast het regelen van de formele toestemming, is het vanzelfsprekend voor de kinderen fijn indien duidelijke en overzichtelijke afspraken worden gemaakt over de vakantieverdeling en dat daarnaast goede afspraken worden gemaakt over het contact met de andere ouder tijdens de vakantie.

Regel dit dus goed en geniet op die manier allemaal van een zorgeloze zomervakantie!

Mocht uw ex-partner onverhoopt en ondanks onze tips geen toestemming willen verlenen voor de geplande vakantie met de kinderen naar het buitenland, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de juridische mogelijkheden om vervangende toestemming van de rechter te krijgen.

Mr. Moniek Hofland

Mr. Joyce Heuts

Back To Top