Ga naar hoofdinhoud
ONZE SPECIALIST(EN)
Medezeggenschapsrecht

Medezeggenschapsrecht

Juridische hulp en advies bij zaken rond medezeggenschap

Wat is medezeggenschapsrecht?

Ondernemingen en instellingen met ten minste 50 werknemers zijn volgens de Wet op de ondernemingsraden verplicht om een ondernemingsraad in te stellen. Hiermee krijgen werknemers (mede)zeggenschap over besluiten in de onderneming. De ondernemingsraad heeft verschillende rechten. De belangrijkste zijn het adviesrecht en het instemmingsrecht. Indien een bestuurder voornemens is om een reorganisatie door te voeren, de organisatie uit te breiden, of de onderneming wil verplaatsen, zal de ondernemingsraad daarin betrokken moeten worden. Ook op het gebied van een beloningssysteem, de keuze voor de arbodienst of bij privacyregelingen is een rol voor de ondernemingsraad weggelegd.

Deskundige juridische en strategische begeleiding

Natuurlijk is het belangrijk om op de juiste momenten de ondernemingsraad formeel te betrekken. Belangrijker is om als ondernemingsraad en bestuurder een goede band en samenwerking op te bouwen. Bij een goede verstandhouding zal de ondernemingsraad ‘automatisch’ en in een vroegtijdig stadium betrokken bij de besluitvorming. Het gesprek vindt dan niet plaats omdat het moet, maar omdat de bestuurder graag de mening van de ondernemingsraad wil horen en draagvlak binnen de organisatie wil creëren. MARK Advocaten begeleidt ondernemingsraden en bestuurders in het hele traject van besluitvorming. Niet alleen juridisch, maar ook strategisch. Zo halen we samen het beste uit de medezeggenschap.

Voorbeelden van onderwerpen waarbij Mark Advocaten kan helpen

 • Advies- en instemmingsplichtige besluiten
 • Ondernemersovereenkomsten
 • OR-reglementen
 • Fusies en reorganisaties
 • Sociale plannen
 • Collectief ontslag
 • Arbeidsomstandigheden
 • Arbeidstijden en vakantieregelingen
 • Functiewaardering, beoordelingssystemen en opleiding

Maak kennis met onze advocaten of maak een afspraak via de contactpagina.
  Ja, ik ga akkoord met de Cookie- en privacyverklaring.

  MARK Advocaten gebruikt de bovenstaande gegevens uitsluitend om contact op te nemen. Wij delen deze gegevens op geen enkele manier met derden. Lees voor meer informatie onze Cookie- en privacyverklaring.

  Back To Top