Ga naar hoofdinhoud

Na de scheiding met de kinderen op vakantie: denk aan de toestemming!

Na de scheiding met de kinderen op vakantie: denk aan de toestemming!

Het is weer bijna vakantie en dus is het belangrijk na te denken over het toestemmingsformulier, alsmede de vraag of er nog steeds een geldig reisdocument is voor de kinderen.

Wie na de scheiding alleen op reis gaat met zijn kinderen, moet daarvoor meestal toestemming vragen aan de andere ouder. Dat heeft alles te maken met wie het gezag heeft over het kind. Meestal zijn dat beide ouders, ook na een scheiding. In die gevallen is er sprake van gezamenlijk gezag.

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met minderjarige kinderen reist. Er is toestemming van de andere ouder nodig als:

  • een ouder met gezamenlijk gezag met het kind reist zonder de andere ouder. De reizende ouder heeft dan toestemming nodig van de andere ouder.
  • een ouder zonder ouderlijk gezag alleen met het kind reist. De reizende ouder heeft dan toestemming nodig van de ouder (of verzorger) met gezag.

Hoe geven ouders met gezag toestemming?

Om de toestemming aan te tonen, hebben ouders een speciaal toestemmingsformulier nodig. Dit kan worden gedownload op rijksoverheid.nl. Ouders moeten dit per kind invullen en allebei ondertekenen. Naast dit formulier is het verstandig dat gescheiden ouders op reis het volgende meenemen:

  • een recent uittreksel uit het gezagsregister van elk kind en/of, indien van toepassing, een uitspraak van de rechter met betrekking tot het gezag en omgang/zorgregeling;
  • een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind en/of de geboorteakte van het kind (denk aan een vertaling!);
  • een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer waarop de douane hem of haar kan bereiken;
  • een kopie van het ouderschapsplan;
  • een kopie van het retourticket.

Wat als u geen toestemming van de andere ouder krijgt?

Heeft u wel samen het gezag, maar weigert de andere ouder zijn of haar toestemming, dan is het mogelijk om via de rechter alsnog toestemming voor een vakantie naar het buitenland met de kinderen te krijgen. Ook is het mogelijk om via de rechtbank toestemming te vragen voor het aanvragen van een nieuw reisdocument. Hiervoor dient u een procedure tot ‘vervangende toestemming’ te voeren. Een vFAS advocaat kan u hier over adviseren (https://www.verder-online.nl/kinderen/reizen-met-kinderen-na-de-scheiding/).

 

 

Back To Top