Ga naar hoofdinhoud

Vakantie naar een oranje of rood land: risico werknemer?

De zon schijnt, de meivakantie is achter de rug en de zomervakantie lonkt. Overal wordt de vraag gesteld: ben jij al ingeënt? En vervolgens: waar ga je op vakantie? In de krant van 9 juni jl. stond aangekondigd dat Frankrijk de deur wagenwijd openzet voor toeristen en verwacht vanaf 30 juni a.s. geen coronamaatregelen meer te hoeven toepassen. Echter, volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken geldt voor Frankrijk nog wel code oranje: alleen noodzakelijke reizen. Wat moet je nu doen als werkgever als werknemers binnenkort (ingeënt of niet) toch naar een oranje of rood risicoland afreizen voor hun vakantie en bij thuiskomst niet kunnen werken omdat ze verplicht in quarantaine moeten.

Ontslag op staande voet

Bij de rechtbank Limburg diende recent een zaak waarin het bovenstaande speelde. Een werknemer ontving een officiële waarschuwing van zijn baas vanwege zijn voornemen om voor vakantie af te reizen naar Polen, terwijl voor dat land code oranje gold vanwege het coronavirus. De werknemer ging toch en werd vervolgens door de werkgever op staande voet ontslagen. De werknemer wendde zich vervolgens tot de kantonrechter in Maastricht met het verzoek om het ontslag te vernietigen.

De kantonrechter overwoog dat de werkgever in beginsel niet het recht heeft om de werknemer te verbieden naar een land af te reizen. Een eventuele quarantaineverplichting die de werknemer zou verhinderen om zijn werk te doen (de werknemer was heftruckchauffeur, dus thuiswerken was geen optie) betekent in eerste instantie dat de werknemer geen recht heeft op loon in de tijd dat hij niet kan werken.

Wat voor de kantonrechter in deze zaak zwaar woog was dat het gedrag van de werknemer vóór dit incident al te wensen overliet. Hij was reeds diverse malen voor incidenten gewaarschuwd en wist dat hij zich geen misstap meer kon permitteren. Deze voorgeschiedenis heeft de kantonrechter meegewogen en daarom vond de rechter het ontslag op staande voet uiteindelijk terecht.

En nu?

Deze uitspraak geeft een goede inzage in de afweging die uiteindelijk door de kantonrechter is gemaakt en hoe zwaar het afreizen naar het code oranje land voor de kantonrechter heeft gewogen. Het niet kunnen werken vanwege een verplichte quarantaine vanwege een niet noodzakelijke reis, leidt er in beginsel toe dat de werknemer in de quarantaine periode geen recht heeft op loon. Echter, als een werknemer al een paar “gele kaarten” op zak had, kan het afreizen naar een code oranje land uiteindelijk de rode kaart opleveren in de vorm van ontslag op staande voet.

Mocht u meer over dit onderwerp willen weten, neem dan contact op met Jan van Gool of Diederik Snelder, de arbeidsrechtspecialisten van MARK Advocaten.

Back To Top