Ga naar hoofdinhoud

Sinterklaas is (niet) van ons allemaal

“Hij komt, hij komt, die lieve goede …..” deurwaarder met een vonnis waarin je wordt veroordeeld om je auteursrechtinbreuk op een afbeelding van die lieve goede Sint te staken.

Terwijl de mussen door de hitte van de daken vielen was de rechtbank Den Haag in augustus al druk met Sinterklaas. Waarom? De ontwerpster van een silhouet van Sinterklaas op zijn paard vond dat er door een ander inbreuk werd gemaakt op haar auteursrecht door het gebruik van haar afbeelding.

Is Sinterklaas dan niet van ons allemaal? In principe wel, maar niet altijd, zo oordeelde de rechtbank. In een vonnis van 23 augustus 2018 heeft de Rechtbank Den Haag namelijk bepaald dat het silhouet van de Sint in kwestie een auteursrechtelijk beschermd werk is en dat het verboden is om het silhouet zonder de toestemming van de maker daarvan op cadeaupapier te gebruiken.

De rechter oordeelde dat de elementen van het silhouet van de Sint ieder afzonderlijk niet bijzonder en voor een deel zelfs triviaal te noemen zijn. De uiterlijke kenmerken van een Sinterklaasfiguur worden voor een belangrijk deel door de conventie bepaald en zijn in die zin dus van ons allemaal.

Het silhouet in kwestie is volgens de rechter toch wel een door auteursrecht beschermd werk, omdat de combinatie van elementen het silhouet een voldoende eigen gezicht geven. De afbeelding heeft, met andere woorden, dus een eigen oorspronkelijk karakter en mocht daarom niet zonder toestemming van de maker gebruikt worden.

Die lieve goede Sint is dus toch niet altijd van ons allemaal. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Sinterklaas, maar ook voor de kerstman, de paashaas, de tandenfee en allerlei andere bekenden.

Meer weten over wat er nou wel en wat er niet mag? Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met Christel van den Reek.

 

Back To Top