Ga naar hoofdinhoud

Rode zool niet meer alleen voor Louboutins ?

Rode zool niet meer alleen voor Louboutins ?

Veel vrouwenharten gaan sneller kloppen van een felrode schoenzool. Waarom? Omdat tot nu toe de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin het alleenrecht claimde op rode zolen en welke dame wil er nu niet een paar echte Louboutins in haar kast? 

Voor de mannen onder ons: Christian Louboutin is een stilist die met name damesschoenen met hoge hakken ontwerpt. Deze schoenen hebben als bijzonder kenmerk dat de buitenzool steeds rood is.

In 2010 heeft Louboutin de rode zool als merk in de Benelux ingeschreven voor schoenen.  

Voor de meeste dames is een paar echte Louboutins onbetaalbaar. De rode zool bleef dus vooral iets om van te dromen. Totdat VanHaren in 2012 ook damesschoenen met rode zolen op de markt ging brengen. Louboutin was het daar niet mee eens. Louboutin beroept zich op zijn merkrecht en is daarom van mening dat alleen hij schoenen met rode zolen op de markt mag brengen. Louboutin sleepte VanHaren in 2013 voor de rechter en heeft de rechter verzocht vast te stellen dat VanHaren zich schuldig had gemaakt aan merkinbreuk. Volgens VanHaren is het betrokken merk echter nietig.

De rechtbank Den Haag heeft het Hof van Justitie daarover een prejudiciële vraag gesteld. Met zo’n prejudiciële vraag kan de Nederlandse rechter het Hof om uitleg over Europeesrechtelijke regels vragen. In de procedure bij het Hof van Justitie heeft de advocaat-generaal (die het Hof advies geeft) voorgesteld dat de weigerings- of nietigheidsgronden van toepassing kunnen zijn op het merk van Louboutin. Dit betekent dat het merk van Louboutin misschien nietig is en betekent dus ook dat Louboutin niet langer het alleenrecht op rode zolen kan claimen.  

Het Hof moet nog uitspraak doen en is niet gebonden aan het advies van de advocaat-generaal. Of het merk van Louboutin echt nietig is, moet dus nog worden vastgesteld.

Voor vragen over merkenrecht kunt u contact opnemen met mr. Christel van den Reek via vandenreek@markadvocaten.nl of op 0765335435.

 

 

Back To Top