Ga naar hoofdinhoud

Omgangsrecht voor opa’s en oma’s met kleinkinderen

Omgangsrecht voor opa’s en oma’s met kleinkinderen

Recentelijk is de discussie in de politiek weer een keer opgelaaid over een wettelijk omgangsrecht voor opa’s en oma’s. Het CDA heeft een initiatiefnota ingediend die het mogelijk moet maken voor grootouders om omgang met kleinkinderen af te dwingen.

Een dergelijk expliciet recht voor opa’s en oma’s kennen we nog niet in de Nederlandse wetgeving, terwijl het in onze buurlanden Duitsland en België al wel het geval is. Dat komt voornamelijk omdat we in Nederland nog het vereiste stellen dat een derde, niet zijnde een vader of moeder, pas indien hij/zij kan aantonen dat hij/zij een nauwe persoonlijke band heeft met een kind, aanspraak kan maken op een contactregeling met het kind. Enkel de familieband is daarvoor niet voldoende; opa’s en oma’s’ zouden een groot deel van de tijd met kinderen moeten hebben doorgebracht als onderdeel van het gezin en de opvoeding van het kind.

Het CDA wil nu dat dit vereiste in de wet vervalt en het dus makkelijker wordt gemaakt voor grootouders om na echtscheiding van de ouders een contactregeling met hun kleinkind te vragen, desnoods via de rechter.

De kinderombudsman is van mening dat een rechter altijd in een specifiek geval moet oordelen of structureel contact tussen grootouders en kleinkinderen in het belang van het kind is. Dat hangt af van vele factoren zoals de wijze waarop ouders uit elkaar zijn gegaan en in hoeverre grootouders, bewust of onbewust, daarbij betrokken zijn geweest of onderdeel van hebben uitgemaakt (denk aan vechtscheidingen). Maar ook in positieve gevallen, waarbij het wel in het belang van kleinkinderen is, dient een rechter te beoordelen wat de band is tussen de familieleden en welke regeling praktisch gezien in het belang van het kind én uitvoerbaar is.

Uiteraard kan een contactregeling tussen grootouders en kleinkinderen in het ouderschapsplan van de ouders, bij beëindiging van hun relatie, worden opgenomen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet niets in het initiatief van het CDA. VVD en PvdA vinden het een sympathiek plan maar vrezen dat het praktisch niet uitvoerbaar is.

Wilt u uw specifieke situatie aan ons voorleggen voor goed en betrouwbaar advies, neemt u dan contact op met mevr. mr. Joyce Heuts of mevr. mr. Moniek Hofland, specialisten op het gebied van personen- en familierecht bij MARK Advocaten.

Back To Top