Ga naar hoofdinhoud

Aansprakelijkheid VvE voor gevolgschade

Ook een VvE kan aansprakelijk zijn jegens een eigenaar voor gevolgschade van bijvoorbeeld lekkages.

Een VvE is een traag orgaan, omdat meerdere eigenaren betrokken zijn en er vaak geen professionele beheerders/bestuurders zijn. Dan gebeurt het helaas dat niet kordaat en snel wordt gehandeld in geval van lekkages, met alle gevolgen van dien. De eigenaren die last hebben van de lekkage zijn dan de dupe. Gelukkig kan de schade vaak verhaald worden op de inboedelverzekering.

Maar niet alle schade komt dan voor vergoeding in aanmerking. In deze zaak (ECLI:NL:RBGEL:2018:3727) kon de eigenaar tijdelijk het appartement niet verhuren, waardoor sprake was van huurderving. Naast de herstelkosten voor de lekkage is de VvE ook veroordeeld de gevolgschade door huurderving te voldoen. De rechter bepaalde dat sprake was van gederfd woongenot en de hoogte is gebaseerd op een fictief bedrag aan huurderving. Dat is dan een grote schadepost voor de VvE, waaraan alle eigenaren in de VvE een bijdrage moeten leveren.

VvE-bestuurders, let op en voorkom schade, omdat ook gevolgschade naast de herstelkosten voor rekening van de VvE kunnen komen.

 

Back To Top