Ga naar hoofdinhoud

De toekomst van partneralimentatie

Allereerst een praktische noot. Diegenen die alimentatie betalen of ontvangen, indexeren ieder jaar dit alimentatiebedrag. Per 1 januari worden in beginsel (tenzij er andere afspraken zijn gemaakt) alle alimentatiebedragen geïndexeerd met een percentage dat in november door de minister wordt vastgesteld.

Met ingang van 1 januari 2019 is een indexeringspercentage van toepassing van 2%. En let op, u dient als betaler zelf het bedrag aan te passen of als ontvanger dit aan uw ex te vragen; het gebeurt niet vanzelf. Een handige tool om indexering voor meerdere jaren te berekenen vindt u op www.lbio.nl.

Partneralimentatie staat al jaren ter discussie in brede zin. Er zijn inmiddels meerdere wetsvoorstellen de revue gepasseerd, allen met de insteek om de duur van partneralimentatie te verkorten. Deze wetsvoorstellen zijn in de afgelopen jaren vaker gewijzigd. Het laatste voorstel zou komende week door de Tweede Kamer worden behandeld maar 1 november jl. werd bekend dat die behandeling is uitgesteld. Nog onbekend is wanneer het nu wordt behandeld. Wat wel bekend is dat de beoogde ingangsdatum voor de nieuwe wet 1 januari 2020 is. De nieuwe wet zal echter alleen gaan gelden voor de ‘nieuwe’ gevallen. Voor de bestaande regelingen blijft de huidige wettelijke en maximale duur van 12 jaar gelden. Een nieuwe wet met een weloverwogen afweging van belangen van de wetgever daarin verwerkt, zet hopelijk rechters, ook bij wijziging van ‘oude’ gevallen, aan het denken. Iets wat wij de afgelopen jaren al veelvuldig zien gebeuren.

Wilt u dat wij met u meedenken in uw huidige of toekomstige alimentatie situatie, vraag het ons gerust. U kunt Moniek Hofland of Joyce Heuts altijd vrijblijvend bellen (076-5335435) of mailen (hofland@markadvocaten.nl of heuts@markadvocaten.nl).

Back To Top