Ga naar hoofdinhoud

Zittingen in tijden van corona

Dat corona overal invloed op heeft, is bekend. Dat voelen we overal. Ook op de rechtbank. Sinds het voorjaar houdt de rechtbank zittingen namelijk niet alleen maar op de rechtbank, maar ook digitaal. Afgelopen week had ik weer zo’n digitale zitting. Benieuwd hoe dat werkt?

Een half uur voor aanvang van de zitting wordt door de griffier de verbinding getest. Partijen bellen dan in en als alles werkt kan de zitting op het geplande tijdstip beginnen. Natuurlijk gaat dat niet altijd goed. Bij mijn laatste digitale zitting werkte alles bij de test prima, maar toen de zitting moest beginnen waren er toch wat problemen bij de rechtbank en duurde het uiteindelijk nog 45 minuten voor de zitting begon.

Mijn cliënt en ik zaten samen op kantoor achter de webcam. Keurig op anderhalve meter afstand en met de toga aan.

Dat voelt toch wel wat onwennig. De wederpartij en zijn advocaat zaten ook bij elkaar en de rechter en de griffier zijn op de rechtbank. Toen de verbinding eindelijk tot stand werd gebracht, irriteerde het de rechter dat hij niet iedereen tegelijk in beeld kon zien. Dat gaat niet als je anderhalve meter afstand moet houden en een scherm moet delen. Ook het geluid was verre van optimaal doordat de verbinding af en toe haperde. Kleine ongemakken die je helaas voor lief moet nemen.

Als de zitting eenmaal begonnen is, loopt het eigenlijk zoals iedere zitting. De rechter stelt partijen vragen, partijen beantwoorden die en over sommige punten wordt discussie gevoerd. So far so good. Soms is het zelfs een voordeel dat partijen op mute staan en elkaar niet steeds kunnen onderbreken.

Maar dan komt het. Een zitting is ook bedoeld om te kijken of partijen er niet toch nog samen uit kunnen komen. En juist daar schiet een digitale zitting vaak tekort. Partijen zitten ieder veilig op hun eigen terrein achter hun eigen computer en voelen de druk en spanning van een echte (offline) zitting niet. Het is dan extra moeilijk om toch een regeling te treffen. In mijn laatste zaak, is dat, door inspanningen van de rechter en beide advocaten, toch gelukt. Het kan dus wel, maar ik verlang als advocaat terug naar de tijd dat we zittingen gewoon op de rechtbank doen…

Dit was een anekdote uit de (online) praktijk van onze collega Christel van den Reek.

Back To Top