Ga naar hoofdinhoud

Wettelijke indexering alimentatie

De wettelijke indexering van alimentatiebedragen per 2023 is bekend! Het percentage dat jaarlijks op grond van de wet dient te worden toegepast op zowel kinder- als partneralimentatie wordt telkens in november gepubliceerd door het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Met ingang van 1 januari 2023 dienen (in beginsel) alle alimentatiebedragen te worden verhoogd met een percentage van maar liefst 3,4%.

Een behoorlijk hoog percentage wanneer je kijkt naar de percentages van de afgelopen jaren:

2022: 1,9%

2021: 3,0%

2020: 2,5%

2019: 2,0%

2018: 1,5%

De laatste keer dat een percentage hoger was dan 3% was in 2009, dus al enige tijd geleden en ook toen gerelateerd, zoals enigszins gebruikelijk, aan de economische (crisis) omstandigheden van de samenleving.

Zonder andersluidende afspraken dient alimentatie jaarlijks op 1 januari met dit bedrag te worden verhoogd. Daar kunnen andere afspraken over gemaakt worden in onderling overleg, zoals bijvoorbeeld het uitsluiten van deze wettelijke indexering, maar dat dient dan wel schriftelijk te gebeuren, zoals bijvoorbeeld in een convenant.

Heeft u hier vragen over in uw specifieke situatie of met het oog op de tussen u en uw ex-partner gemaakte of nog te maken afspraken, neem dan contact op met één van onze familierechtspecialisten.

Back To Top