Ga naar hoofdinhoud

Birdnesting: de voor- en nadelen

Nu steeds meer ouders de zorg voor de kinderen, afhankelijk van werk en activiteiten, samen delen (wat niet altijd wil zeggen 50/50), komt birdnesting ook in toenemende mate voor. Wat is birdnesting? Dat is een situatie waarbij ouders, die hebben besloten uit elkaar te gaan en niet meer samen in het huis willen/kunnen wonen, de kinderen fulltime in het huis laten verblijven en ouders elkaar in het huis afwisselen. Net als een vogelnestje waarbij vader en moeder om en om voor de kinderen komen zorgen. Vandaar de term. Rechters lijken er steeds meer voor te voelen in voorlopige situaties maar wat komt er bij kijken?

Voordelen

De belangrijkste reden om een voorlopige situatie van birdnesting af te spreken, is om de situatie voor de kinderen zo rustig en stabiel te houden als mogelijk is. De kinderen gaan niet van vadershuis naar moedershuis, maar ouders vliegen in en uit. De kinderen slapen 7 dagen per week in hun eigen bed, in hun oude vertrouwde huis en omgeving. Het biedt rust, stabiliteit en continuïteit. De kinderen kunnen zo ook wennen aan de nieuwe situatie, namelijk dat ouders niet meer samen zijn. Ook voor ouders biedt het voordelen omdat ze niet meer samen in één huis hoeven te wonen. Er is minder confrontatie, dus wellicht ook minder ruzies en gespannen situaties. Ook hoeft er niet meteen andere woonruimte voor één van beiden gevonden te worden. Vaak verblijven beide ouders tijdens een periode van birdnesting tijdelijk bij familie of vrienden, aangezien het niet 7 dagen per week is.

Nadelen

Naast deze voordelen, voornamelijk voor de kinderen, heeft birdnesting ook nadelen. Om een dergelijke situatie goed te laten verlopen, dient er goed contact te zijn en is het van belang goede en uitgebreide afspraken te maken. Afspraken op financieel gebied (hoe worden de gebruikslasten verdeeld, wie betaalt wat) en op praktisch gebied (wie doet en betaalt boodschappen, hoe regel je het schoonmaken van het huis). En hoe wordt er nog onderling gecommuniceerd en afspraken gemaakt over de kinderen? Hoe ziet de overdracht er uit en wat als er problemen zijn? Wat te doen met nieuwe partners in het huis of juist niet?

doe het goed

Eenvoudig is het zeker niet en duidelijke en volledige afspraken zijn essentieel. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan een tijdelijk ouderschapsplan, voor de duur van de periode van birdnesting, om dit goed vast te leggen. En houd je dan aan die afspraken of bespreek én los op wat er mis gaat. Want als je als ouders de keuze maken om een situatie van birdnesting aan te gaan voor het welzijn en de rust van de kinderen, handhaaf dan ook die rustige situatie en maak er iets goeds van. Daar helpen wij graag bij.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de personen- en familierechtspecialisten van MARK Advocaten, Joyce Heuts en Moniek Hofland.

Back To Top