Ongeveer 1.6 miljoen ZZP-ers in Nederland maken gebruik van een bepaalde overeenkomst van opdracht. Het…
Werkgevers opgelet: inlogtijd = werktijd
Een callcentermedewerker die van zijn werkgever iedere werkdag tien minuten van zijn eigen tijd moest gebruiken om in te loggen, moet voor die tijd alsnog betaald worden. Dat is het gevolg van een uitspraak van 13 september 2024 van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland.
De feiten en omstandigheden
Een medewerker van een callcenter moest dagelijks 10 minuten voor aanvang van zijn dienst aanwezig zijn op het werk om de systemen op te starten. De werkgever had dit verplicht, zodat de werknemer tijdig aan zijn werk kon beginnen. De werknemer vond dat hij recht had op loon over die (10 minuten) inlogtijd. De werkgever vond van niet en stelde dat de werknemer in die tijd geen werkzaamheden verrichtte, maar slechts aanwezig moest zijn. De werknemer kon die tijd gebruiken voor persoonlijke zaken zoals koffiedrinken of toiletbezoek en dus viel dit niet onder werktijd, aldus het callcenter.
De beslissingen van de rechters
De kantonrechter was het met de werknemer eens en veroordeelde het callcenter tot betaling van achterstallig loon over (ruim) 4 jaar.
Het callcenter ging in hoger beroep, maar tevergeefs. Ook het Gerechtshof oordeelde dat de inlogtijd een verplichte aanwezigheid inhield, wat betekent dat de werknemer tijdens die tijd beperkt was in zijn vrijheid. Omdat de werknemer aanwezig moest zijn op de werkplek en zich voorbereidde op de dienst, geldt deze periode als werktijd.
Het callcenter ging vervolgens in cassatie, maar de Hoge Raad laat het oordeel van het Gerechtshof in stand. Dat betekent dus dat inlogtijd als werktijd moet worden beschouwd.
Gevolgen
Deze uitspraak is belangrijk voor werkgevers, vooral in sectoren waar medewerkers verplicht zijn om voor aanvang van hun dienst aanwezig te zijn, bijvoorbeeld voor het opstarten van systemen of andere voorbereidende werkzaamheden. Werkgevers moeten er nu rekening mee houden dat elke vorm van verplichte aanwezigheid voorafgaand aan de officiële werktijd als betaalde arbeidstijd geldt.
Vragen?
Behoefte aan arbeidsrechtelijk advies? Neem dan contact op met Diederik Snelder, Jan van Gool of Lieke van den Eijnden, de arbeidsrechtspecialisten van MARK Advocaten.