Ga naar hoofdinhoud

Reizen met kinderen na de scheiding

Ben je gescheiden en ga je alleen op reis met de kinderen, dan is er meestal toestemming nodig van de andere ouder. In de meeste gevallen hebben ouders samen het gezag over de kinderen, ook na een scheiding. Als er sprake is van gezamenlijk gezag is toestemming nodig van de andere ouder voor een trip naar het buitenland. Ontbreekt deze toestemming kan dat tot vervelende situaties leiden bij een grenscontrole.

Toestemmingsformulier

Via https://www.rijksoverheid.nl/documenten/formulieren/2014/02/06/formulier-toestemming-reizen-met-minderjarige-naar-het-buitenland kun je een toestemmingsformulier downloaden, dat door beide ouders moet worden ingevuld en ondertekend. Zorg dat je bij de grens het ingevulde formulier en een kopie van een geldig ID bewijs van de andere ouder kan laten zien. Dit geldt overigens niet alleen in de gevallen waarin de ouders gescheiden zijn. Iedere ouder die alleen reist met een minderjarig kind moet kunnen aantonen dat er toestemming is van de andere ouder als er sprake is van gezamenlijk gezag.

Rechterlijke toestemming

In deze periode van het jaar krijgen onze familierechtadvocaten regelmatig vragen over dit onderwerp, want het leidt tussen gescheiden ouders nog al eens tot discussie. Want wat als je van plan bent een mooie reis te maken (en die misschien zelfs al hebt geboekt) en de andere ouder tekent het formulier niet? Of wat te doen als je ex van plan is met de kinderen naar een land te reizen waarvoor vanuit de overheid een negatief reisadvies geldt?

Kom je hier samen niet uit dan is het mogelijk om via de rechter alsnog toestemming voor een vakantie naar het buitenland met de kinderen te krijgen. Daarvoor moet via een advocaat een procedure worden gestart. Om op tijd een beslissing te krijgen is het belangrijk dat het verzoek aan de rechtbank ruim voor de geplande reis wordt ingediend en behandeld. In zo’n procedure zal de rechter luisteren naar de verhalen en argumenten van beide ouders en bekeken vanuit het belang van de kinderen een beslissing nemen. Als toestemming door een ouder wordt geweigerd als een soort van drukmiddel omdat er tussen ouders nog andere problemen spelen wordt de toestemming veelal wel verleend. In dat soort gevallen komt het ook steeds vaker voor dat, als het niet geven van toestemming een terugkerend probleem is, de ouder die de toestemming heeft geweigerd, wordt veroordeeld in de proceskosten. Als de gevraagde toestemming door de rechter wordt geweigerd heeft dat vaak te maken met het bestaan van een risico tot kinderontvoering of als het gaat om een reis naar een risicovolle bestemming. Rechters sluiten in hun beslissingen regelmatig aan bij de kleurcodes zoals de overheid die hanteert in de reisadviezen. Toestemming voor een reis naar een land met kleurcode rood of oranje zal dus om die reden door een rechter kunnen worden geweigerd.

Overigens is voor het aanvragen van een paspoort of ID bewijs voor een kind ook toestemming van de andere ouder nodig. Alle reden dus om zowel de toestemming als het paspoort of ID bewijs tijdig te regelen zodat je niet onverwacht voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wil je hier meer over weten, bel of mail gerust voor een gesprek over jouw situatie en de mogelijkheden naar Marcella de Maarre, Joyce Heuts, en/of Moniek Hofland.

 

Back To Top